Popular Posts

Monday, September 7, 2015

Kebaikan Vitamin D Supplement ???Tiada manfaat terhadap pengambilan vitamin D supplement??

"Vitamin D tidak menawarkan manfaat kesihatan", menurut penyelidikan baru .
 "Manfaat kebaikan supplement ini, didapati tidak akan melindungi mereka daripada kanser, masalah jantung dan tulang".

Vitamin D dihasilkan secara semula jadi apabila kulit terdedah terdedah kepada cahaya matahari. Makanan seperti hati lembu , ikan lemak , keju , kuning telur, susu yang diperkaya dan produk bijirin juga mengandungi vitamin.

Pada masa ini, kajian telah menunjukkan bahawa terdapat sedikit pengesahan untuk menetapkan vitamin D untuk orang yang sihat dalam mencegah patah tulang, serangan jantung, strok atau kanser. Menurut penulis utama kajian dari Universiti Ackland, Dr Mark Bolland, mengambil vitamin D tambahan sebagai pencegahan, boleh dianggap sebagai langkah kontroversi.

Kebanyakan pakar perubatan bersetuju dengan Dr Bolland dan penemuan rakannya.
Badan yang kekurangan vitamin D boleh menyebabkan kelemahan otot, sakit tulang, dan kebarangkalian peningkatan kematian akibat kanser, penyakit jantung dan kemerosotan kognitif dalam warga tua.
Walau bagaimanapun, dengan mengambil supplement ini, segala risiko terhadap gejala di atas tidak berkurang.
Kajian ini juga tidak menunjukkan peningkatan risiko untuk patah pinggul pada mereka yang mengambil makanan tambahan..

Ini hanya salah satu kajian terkini yang mempersoalkan sama ada vitamin tambahan memberikan apa-apa manfaat kesihatan di kalangan orang dewasa yang berada dalam bentuk fizikal yang baik . Kira-kira 50 peratus daripada orang dewasa Amerika mengambil vitamin D tambahan, menurut laporan Januari The Lancet Diabetes & Endokrinologi.

Dalam "analisis sia-sia ," penyelidik juga mengkaji kebarangkalian sama ada kajian masa depan akan membentangkan bukti yang cukup untuk membatalkan penemuan ini . Mereka menetapkan bahawa apa-apa yang akan datang, kajian vitamin D akan kemungkinan besar tidak mengubah hakikat penemuan ini .

Sebaliknya, untuk pesakit yang mempunyai masalah kesihatan seperti penyakit Parkinson, satu kajian baru-baru ini yang disiarkan dalam Jurnal Penyakit Parkinson mendapati bahawa vitamin D menunjukkan bahawa ianya berfungsi dalam peranan utama sistem saraf pusat. Ia membantu dengan 'neurodevelopment' dan menstabilkan fungsi mitokondria. Tambahan ini boleh membantu menghalang atau menangguhkan tanda-tanda awal kemerosotan nilai kognitif dan kemurungan.

Satu kajian yang sama kepada penyakit Parkinson telah menunjukkan bahawa vitamin D boleh membantu individu dengan fibromyalgia dan multiple sclerosis. Terdapat juga panggilan bagi pelabelan lebih ketat ke atas vitamin D tambahan kerana terdapat laporan peningkatan risiko keretakan tulang.

Penemuan terkini belum lagi menghalang orang dewasa yang mementingkan kesihatan, vitamin tambahan di Amerika Syarikat adalah perniagaan $ 28 bilion. Bagaimanapun, selepas kajian baru-baru ini, ia seolah-olah mesej jelas . Secara umum, mereka yang kelihatan sihat akan mendapati bahawa mengambil vitamin D tidak menawarkan apa-apa faedah kesihatan perlindungan dan harus sebaliknya, mencari sumber semula jadi yang terdapat pada cahaya matahari dan pemakanan.


---------------------------------------------------------------------------------------------------

# sila dapatkan e-book percuma tentang kajian UTM SKUDAI, JOHOR terhadap habbatus sauda. Link download----http://bit.ly/1uLfp6D


# sedikit testimoni dari salah satu forum Malaysia tentang keberkesanan habbatus sauda.


# fakta sebenar tentang peratus keberkesanan rawatan kanser, dari hospital ternama luar negara.


P/S : sekiranya anda rasa ilmu ini boleh bermanfaat untuk orang lain, digalakkan SHARE link ini :-
http://rawatankanser2013.blogspot.com/ "

1 comment:

  1. setuju tuan,, juga boleh baca di sini utk info lanjut:

    https://chriskresser.com/surprising-new-vitamin-d-research-the-myth-of-multi-tasking-and-how-the-internet-is-rewiring-our-brains

    ReplyDelete